Plody rakytníku jsou bohaté na vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny a nenasycené mastné kyseliny OMEGA 3, 6, 7 a 9.
Rostlinou budoucnosti byl nazván i proto, že je využitelný celý beze zbytku. Pro náš organismus jsou prospěšné nejen plody, semena, květiny, ale také listy, výhonky, kůra a kořen. Plody se suší, vyrábí se z nich čaj.
Výborné jsou i kompoty, džemy, sirupy, šťávy a přírodní rakytníkový olej.
V tradiční tibetské medicíně patří rakytník k vysoce účinné rostlině, která se používá k zastavení krvácení při poškození plic, při kardiovaskulárních onemocněních a nejrůznějších intoxikacích.
Rakytník je unikátní ovoce bohaté na kombinaci 10 vitamínů – antioxidantů, 15 stopových prvků, olejů, nenasycených mastných kyselin a jiných biologicky aktivních látek. V poslední době velmi oblíbenou a stále častěji pěstovanou dřevinou. Je to nejen z důvodu vysokého obsahu vitamínu C v bobulích, ale také tím, že obsahuje vzácný olej, jehož využití je intenzivnější v posledním období. Již pár bobulí obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C.
Na co působí rakytníkový olej?
- vyšší odolnost organismu
- regenerace tkání a sliznic trávicího ústrojí
- popáleniny, křečové žíly
- zánět jícnu, žaludeční a duodenální vřed
- zánět horních cest dýchacích
- pozitivní účinky při rakovině trávicího ústrojí
- omrzliny, proleženiny
- zánět očí
- kožní choroby
Výživové hodnoty ve 100ml:
Energetická hodnota 3696kJ / 899kcal
Tuky 99,9g
z toho nasycené mastné kyseliny 10,4g
mononenasycené mastné kyseliny 21,0g
polynenasycené mastné kyseliny 68,5g
Sacharidy <0,03g
z toho cukry <0,03g
Bílkoviny 0,2g
Sůl <0,03g
Vitamin E 88,7mg
NRV% 739
Omega 3 mastné kys. 31,7g
Omega 6 mastné kys.