Sušená Maitake (trsnatec lupenitý, Grifola frondosa) je vhodná pro gastronomické využití. Obsahuje bioaktivní látky v přirozeném poměru zdrojové houby.
Maitake (trsnatec lupenitý, Grifola frondosa) v překladu tančící houba - tento název vychází z reakcí hledačů, kteří radostí tančili, když tuto úžasnou a vysoce ceněnou houbu nalezli. Maitake je chorošovitá parazitická houba s plodnicí, která má podobu velkého trsu. Ten je tvořen nohou s až mnoha sty srostlými klobouky.
Maitake neboli trsnatec lupenitý obsahuje mnoho biologicky aktivních látek včetně betaglukanů, glykoproteinů, kyseliny grifolové, aminokyselin atd.
Z pohledu čínské medicíny Maitake podporuje střed, posiluje Pi (Slezinu) a Wei (Žaludek) a tím dokáže pročišťovat organismus a harmonizovat metabolismus.
Někdy se jí také říká „preventivní houba pro stáří“.
Naši Maitake pěstujeme na substrátu, který tvoří směs pilin, organických pšeničných otrub, čerstvé půdy, třtinového cukru a přírodního sádrovce.
Maitake je velmi chutná a používá se do salátů, polévek, rizota, je vynikající jako příloha k masu.