Zlepšete trávení a nastartujte metabolismus
Současné náročné životní tempo příliš nepřeje zdravému trávení a silné imunitě. Jíme nesprávné, ve špatném čase, nezdravé jídlo a někdy se najíst úplně zapomeneme. A to je obrovská chyba!
Jíst vědomě plnohodnotné potraviny, ideální ve správných časových rozestupech, je alfou a omegou životního stylu člověka, který touží být v dobré kondici. Spolu s pravidelným pohybem a dostatkem kvalitního spánku je to jednoduše základ zdravého života.
Co všechno škodí našemu trávení?
Mnozí si škodíme nevědomky. Ze stresu, z nedostatku času, pod návalem povinností. Neuvědomujeme si, že nepravidelným a nezdravým stravováním si narušujeme trávicí systém a imunitu. Ano, trávení s imunitou úzce souvisí, dokonce ji významným způsobem ovlivňuje.
A co škodí našemu trávení nejvíc? Rozhodně je to zrychlený životní styl, stres, nezdravá a nepravidelná strava a nedostatečný pohyb. V důsledku toho chybí organismu potřebné živiny a vitamíny, bez kterých tělo neumí správně fungovat. Případně dochází k poruchám trávení, které mohou zhoršit vstřebávání živin. železa, zinku a vitamínu B12.
vláknina z naší nabídky
Správné trávení pro dobrou imunitu
Funkční trávení je velmi důležité pro naši imunitu. Velká část imunitního systému se totiž nachází právě v orgánech trávicího traktu. V trávicí soustavě najdeme miliony mikroorganismů, které ovlivňují trávení a imunitu.
Při trávicích potížích je možnost podpořit trávení i „zvenčí“, a to probiotiky a vlákninou, které jsou klíčové při správném trávení. Rovněž při dlouhodobé antibiotické léčbě může dojít k poruchám trávení a narušení citlivé mikroflóry. Tehdy je velmi prospěšné sáhnout po vhodných doplňcích stravy.
Prebiotika a probiotika podporující trávení:
- Prebiotika – různé druhy vlákniny a nestravitelné sacharidy
- Probiotika – živé mikroorganismy důležité pro zdravou střevní mikroflóru. Vyskytují se v různých druzích fermentovaných potravin a ve výživových doplňcích
Způsoby, jak si zachovat dobré trávení
Naštěstí jsou způsoby, jak trávení dostat pod kontrolu. Obvykle nejde o nic náročného. Důležité je si správně nastavit režim a neporušit jej. Zde jsou zásady, které stačí dodržovat a problémy s trávením nehrozí:
1. Jíme plnohodnotné zdravé jídlo
Nová doba, nové stravování. Jen o jeho kvalitě lze velmi pochybovat. Rychlé stravování se skutečně ukazuje jako velmi riziková, způsobující mnohá i civilizační onemocnění, mimo jiné obezitu a poruchy trávení. Může za to zejména vysoký obsah rafinovaných cukrů, nasycených tuků a potravinářských přísad, kterých je v rychlém občerstvení nepočítaně. Naopak vitamíny, minerály a vlákninu bychom v něm hledali marně.
Je důležité naučit se jíst pomalu, vědomě a kvalitně. Dobré jídlo si zaslouží naši plnou pozornost a my si zasloužíme dobré jídlo, které nás opravdu zasytí.
2. Dostatek vlákniny
O pozitivech vlákniny víme už velmi dlouho, přesto ji mnozí stále dost podceňujeme. Přitom pro dobré trávení jsou nezbytné potraviny nebo doplňky stravy s vlákninou.
Vlákninu známe rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina se vyskytuje v ovesných otrubách, luštěninách, ořechách a semenech, zatímco nerozpustnou vlákninu najdeme v zelenině, zrnech a pšeničných otrubách.
Prebiotika jsou dalším typem vlákniny. Podporují zdravé střevní bakterie a nacházejí se v mnoha druzích ovoce, zeleniny a obilovin.
3. Hydratace organismu
Pijeme málo a nesprávné tekutiny. Spousta kávy a málo čisté vody, místo toho si dáme slazené nápoje a myslíme si, že jsme uhasili žízeň. Ne, to je obrovský omyl. Navíc jsme zbytečně přijali cukry a tělo ještě více dehydrovali. Nedostatečný příjem vhodných tekutin je však častou příčinou zácpy. Doporučení znějí jasně: denně je třeba vypít 3 až 4 dcl tekutin na 10 kg hmotnosti. Kromě vody a čajů, které neobsahují kofein, je prospěšná také konzumace ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vody. okurka, cuketa, meloun, jahody a broskve.
A také se nezapomínejme pravidelně hýbat, bojujme se stresem a přiměřeně doplňujeme ostatní živiny, minerály a vitamíny prospěšné pro náš organismus.