Vláknina pomůže zdravému trávení a chrání i před rakovinou
Naše zdraví začíná a končí v trávicím traktu. Ovlivňuje totiž imunitu a obranné mechanismy organismu. Platí, že pokud je v pořádku trávení, funguje i všechno ostatní. A na to, aby nám dobře trávilo, ovlivňuje v rozhodující míře vhodný výběr potravin. Ideálním typem potravy je vše s vysokým obsahem vlákniny.
Co je vláknina?
Vláknina je rozmanitá skupina sacharidů rostlinného původu, kterou naše tělo nedokáže zcela strávit. Na tom, o jaký typ vlákniny se jedná, závisí následný způsob trávení a reakce trávicího ústrojí. Avšak všechny druhy vlákniny spojuje to, že přecházejí až do tlustého střeva a hrají důležitou roli při udržování zdraví našich střev, ale i celého organismu.
Potraviny s obsahem vlákniny
Stačilo by konzumovat denně luštěniny, více čerstvé zeleniny, ovoce a problémy s trávením by měly být pro nás minulostí. Zní to jednoduše, zjevně to však až tak prosté nebude. Většina lidí nepřijímá dostatek potravin obsahujících vlákninu, což způsobuje mnohé zdravotní potíže. A věru nejde o nic zanedbatelného. Absence vlákniny v našem jídelníčku má častokrát za následek vznik trávicích problémů, srdečních potíží, ale také přispívá ke vzniku rakoviny tlustého střeva.
Podle odborníků by měl být denní příjem vlákniny u dospělé ženy asi 25 gramů a zdravý dospělý muž by měl konzumovat alespoň 38 gramů vlákniny denně.
Kde tedy hledat vlákninu? Především v luštěninách, ořechách, ovesných vločkách a lněných semínkách.
Vliv vlákniny na naše zdraví:
- pozitivně ovlivňuje trávení,
- pomáhá hubnout,
- poskytuje prevenci před cukrovkou,
- snižuje hladinu cholesterolu,
- snižuje krevní tlak,
- působí jako prevence rakoviny tlustého střeva,
- zabraňuje hemeroidům,
- detoxikuje celý organismus.
Vláknina a její význam pro naše tělo
Význam vlákniny je neocenitelný. Její pozitivní působení na střevní trakt totiž dokáže doslova zázraky. S tímto vším nám umí vláknina pomoci:
- ředí a zjemňuje stolici, čímž usnadňuje vyprazdňování a zvyšuje jeho frekvenci,
- zabraňuje působení toxinů v organismu,
- brání pronikání a vstřebávání těžkých kovů,
- snižuje vstřebávání tuků a cholesterolu,
- zpomaluje rychlost vstřebání glukózy z tenkého střeva, čímž snižuje hladinu cukru v krvi,
- způsobuje pocit sytosti, což oceníme i při dietě,
- příznivě působí na střevní mikroflóru.
naše vláknina spokojené trávení
Typy vlákniny
Rozlišujeme dva typy vlákniny – rozpustnou a nerozpustnou.
Rozpustná vláknina
Rozpustná vláknina se částečně rozpouští ve vodě a chlazením se mění na gel. Nachází se v zelenině, luštěninách, ořechách, obilovinách, ovoci, semínkách a ovesných vločkách. Výzkumy ukázaly, že účinně snižuje hladinu cholesterolu a zpomaluje vstřebávání glukózy, čímž snižuje kolísání hladiny cukru v krvi.
Nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina se nerozpouští ve vodě a nezměněná prochází trávicím traktem. Vyskytuje se v zrnech, celozrnných výrobcích, pšeničných otrubách, semenech a v některých druzích zeleniny. Podle výzkumů dokáže urychlit přechod potravy přes žaludek a snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Přebytek vlákniny a její nežádoucí účinky
Vlákninou se můžeme i přejíst. Její nadbytek v našem trávicím traktu dokáže způsobit pocity nadýmání a zácpu. V některých případech dokonce ovlivňuje využitelnost železa a také umí negativně ovlivnit účinnost některých léků.