Už od dětství posloucháme, že máme konzumovat dostatek vitamínů. Učíme se, které potraviny obsahují jaké vitamíny, které je neobsahují ak čemu jsou jaké vitamíny dobré. Jsou to cenné informace, které se nám sejdou během celého života. Ať jsme zdraví, silní a odolní vůči nemocem co nejdéle, jak jen to jde.

Co jsou vitamíny?

Vitamíny jsou organické sloučeniny, které lidský organismus přijímá v malých množstvích. Jelikož si většinu z nich lidské tělo neumí samo vytvořit, musíme je přijímat ve stravě. Jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu.
Spolu s tuky, sacharidy a bílkovinami patří k základním složkám lidské potravy. V lidském těle plní vitamíny funkci tvz. katalyzátorů biochemických reakcí. To znamená, že jsou součástí metabolismu bílkovin, cukrů a tuků. Známe třináct základních typů vitamínů, přičemž je dělíme na vitamíny rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě.

NAŠE vitamíny PRO VAŠI IMUNITU

Mezi vitamíny rozpustné v tucích patří:

  • vitamin A – retinol
  • vitamin D – kalciferol
  • vitamín E – tokoferol
  • vitamin K - fylochinon

Vitamíny rozpustné ve vodě jsou:

  • vitamin B1 – thiamin
  • vitamín B2 – riboflavin
  • vitamin B3 – niacin
  • vitamin B5 – kyselina pantotenová
  • vitamín B6 – pyridoxin
  • vitamín B9 – kyselina listová
  • vitamín B12 – kobalamin
  • vitamin C – kyselina L-askorbová
  • vitamin H – biotin

Projevy nedostatku vitamínů

Při nedostatku vitamínů (hypovitaminóze) se mohou objevovat různorodé poruchy fungování organismu. Mnohokrát se jedná o skutečně vážná onemocnění, která nelze podcenit.

Přebytek vitamínů v organismu

Pokud je naopak některých vitamínů přebytek, organismus se jich dokáže zbavit poměrně rychle a jednoduše. Stačí daný vitamín včas vyřadit ze stravy a organismus nadbytečné množství z těla vyloučí. Nefunguje to však stoprocentně. Specifický je vitamín A, jehož přebytek v organismu může zapříčinit smrtelnou otravu nebo zdravotní komplikace s doživotními následky.

Význam vitamínů pro lidské tělo

Vitamíny jsou nezbytné pro udržení správných funkcí mnoha orgánů a také významným způsobem posilují imunitu. Je velmi důležité znát jejich význam a vědět, který vitamín nám k čemu slouží. Mezi nejvýznamnější a nejčastěji užívané vitamíny, které přijímáme ve stravě i formou vitamínových doplňků, patří vitamín C a vitamín D.
Vitamin C je jeden z nejdůležitějších vitamínů. Pomáhá při oslabené imunitě, snižuje záněty, bojuje proti infekcím v těle a je antioxidantem. Přijímáme ho zejména z ovoce a zeleniny - nejvíce je céčko zastoupeno v citrusech, černém rybízu, šípku, petrželce, paprice, rajčatech, květáku a kapustě.
Vitamin D zvyšuje odolnost organismu a je účinnou pomocí v boji proti chřipce a nachlazení. Nazývá se také cholekalciferol – jde o přirozenou formu vitamínu D, který přijímáme ze slunečního záření. Máme-li „slunce“ nedostatek“, je třeba si déčko doplňovat v podobě doplňků.